LCHF - Low Carb High Fat
Har läst en väldigt bra bok som heter "istället för doping" där författaren Frank Nilsson beskriver hur man ska äta för att få bästa möjliga resultat utav sina prestationer.

Han skriver om hur människorna är anpassade att äta som man gjorde för, vilket menas med att man ska äta som jägarna åt "jägarkost" vilket innebär att Kosten ska bestå utav mycket Fett, Protein och liten del Kolhydrater.

Varför ska man äta Fett istället för Kolhydrater kan man ju fråga sig?

Jo, det är så här att människan är inte anpassad till att äta massvis med kolhydrater, utan kolhydraterna kom först när jordbruket kom igång för ca 10 000 år sedan. Då människan började odla vete,havre, korn, råg och vi la allt större kolhydrater på våran tallrik för kolhydrater blev ett billigt sätt att bli mätt på. Proteinet ansågs mer och mer dyrbart. De senaste 100 åren har kolhydraterna blivit ännu mer "missbrukade" genom industriellt raffinerade kolhydrater.
Man har en tid trot att ris ,pasta, potatis är bra och långsamma livsmedel som gör så kroppen mår bra. Men så är det verkligen INTE!!! Kolhydrater gör så att väldigt mycket insulin frigörs och insulinet har en fettlagrande effekt vilket leder till viktökning - övervikt. Kolhydrater är socker i annan form och bör undvikas i stora mängder!

Fett, Människan har alltid ätit det fettaste utav allt för att kunna utvinna den största energin. Fett frigör väldigt lite insulin, och fett ökar även fettförbränningen i kroppen. Fett frigör fettförbränningshormonet glukagon och man får en högre fettförbränning och uthållighet. Man ska äta animaliska fetter (kött,mjölk, smör) dvs fett från djurriket, och undvika vegetabiliska fetter som industrin framhävt vara bättre för kroppen, när det gäller för hjärtat och kärlen. "Becel bli fri från hjärt och kärlsjukdomarna ät becel" Men kroppen kommer må sämre om den får i sig vegetabiliska fetter som är ostabila och även innehåller för mycket omega-6* De vegetabiliska fetterna är mycket billigare att framställa och ger större vinst för företagen. *De vegetabiliska fetter innehåller mycket av omega-6 vilket man redan få i sig väldigt mycket av och för mycket omega-6 förhållandevis till omega-3 gör så att inflammationer och sjukdomar lättare bryter ut.
Industrin har även mixtrat med fetterna för att få dem så likt vanligt fett som möjligt, vilket förstör fetterna!

De vegetabiliska fetter består inte utav så mycket mättade fetter vilket gör dem mindre stabila och människan behöver mättade (stabila fetter). Mättade fetter har många viktiga funktioner i kroppen som cellmenbranen (cellvägarna) ska 50% bestå utav mättade fetter, de har skyddande och stabiliserande fuktion. Mättat fett är bra fett och något människan anpassats till genom många hundratusentals år av köttätande.

Fett har även en stor påverkan på testosteron nivåerna i kroppen som bygger upp vår musklatur.
Högfettkost ger högre testosteronnivåer och lägre östrogennivåer!

Fett är det optimala bränslet för dig som idrottar och ett högt fettintag är även nödvändigt för dig som vill uppnå en god hälsa!

 

 

Nyttiga länkar för sig som vill leva ett friskt liv!

http://livlinan.eu/index.html
http://www.lchf.se/
http://www.kolhydratiker.se/dokument/LCHF.pdf

Kommentarer
Postat av: Emelie

Härligt inlägg : ) Jag tycker denna metod är bra och man har mkt möjligheter. Men jag blir så sur , för vad får man äta när man blir sugen på ngt då? INTE ENS FRUKT liksom :S skittråkigt!!

2010-05-16 @ 21:25:19
URL: http://differentthoughts.blogg.se/
Postat av: Peter

Jo dt e sant, lite tråkigt. Dt mesta innehåller ju socker som är gott =( tyvär. Därför dt är så farligt. Men äter man bra i övrigt så kan man ju få äta lite sött ibland. Men annars går nötter bra. Nyttiga fetter :p men grejen med lchf är ju att vänja av sig söttsuget i längden. Men dt är nog svårt att göra dt till 100% alltid!

2010-05-16 @ 23:15:04
URL: http://mmaandtraining.blogg.se/
Postat av: Sarah

Oj, bra skrivet! Vi har sökt dagisplats på Örtagården i Skarptorp. Får hoppas man får en plats innan ett år. :P Kram Sarah och Alvin

2010-05-19 @ 13:37:07
URL: http://sarahan.blogg.se/
Postat av: Sanna

Hej! Jag har redan kommenterat på ett tidigare inlägg här på din blogg ang. PT utbildningen i NY i Oktober, jag vet inte om du fick det jag skrev så jag testar igen. Jag tänkte nämligen också gå utbildningen så vore kul att snacka med någon som ska göra samma sak samtidigt :)

2010-05-27 @ 00:24:32
Postat av: Peter

Hej!jaså vad skoj ;) Hur hittade du min blogg då? Har letat efter någon som man skulle kunna åka dit med, men inte hittat någon än. Men skulle vara jätte skoj om man blev två från Sverige ;)Trevlig helg!/ Peter

2010-05-28 @ 14:40:44
URL: http://mmaandtraining.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0