Korsband

Fick besked i morse av doktorn, han hade tittat på rönkenplåtarna från MR-undersökningen och han sa att mitt främre korsband är av och att mitt bakre korsband hänger i några trådar eller år av. Riktigt tråkiga besked, hade inte väntat mig att det var så illa. Men när jag nu vet att mina korsband är av, så förstår jag att, så är läget. För känner att mitt vänstra vadben inte riktigt hänger ihop med lårbenet, "knäet". Men hade inte väntat mig det värsta, det gör man väl aldrig.

Doktorn sa att de skulle boka tid för återbesök om några veckor, vilket jag direkt ifrågasatte, och undrade om man kunde opereras akut, vilket inte skulle gå för det inte är akut. Frågade när jag skulle bli opererad, men han visste ingenting. Så Blev fruktansvärt irriterad, arg, ledsen.

Vid korsbandsoperationen kan man använda den mellersta tredjedelen av knäskålssenan - patellarsenerekontruktion - eller 1-2 senor som tas från insidan av knäleden - hamstringsrekonstruktion. Ålder, yrke och eventuella tidigare operationer avgör detta val.

Med hjälp av ett artroskop och riktinstrumentarium placeras senan i borrkanaler i lårben och underben. Senan fästes sedan med speciella skruvar.

Operationen utföres i narkos eller i ryggbedövning. Efter operationen har du endast ett mindre bandage på knäet och en elastisk binda. Ofta behöver man använda kryckkäppar den första tiden. Man är tillåten att belasta och röra knäet fritt.

Rehabiliteringen, som sköts av sjukgymnast, pågår i minst 6 månader. På avdelningen erhåller du en rehabiliteringsplan som visar hur du skall träna och när det är dags för återbesök hos sjukgymnast och behandlande läkare.Så det kan ta långtid innan man är tillbaka på samma nivå och kan fortsätta med sin tidigare träning. Har läst lite på internet att det kan ta 1 år innan man är tillbaka. Men har läst som en kille som var tillbaka på eltinivå efter 8 månader.

Efter jag hade pratat me doktor, ringde jag min tränare Tomas för att berätta dem tråkiga beskeden och få nr till en doktor han känner som är känd hjärnkirurg och är ansvarig för hjärnskador inom Budo och kampsports förbundet. Så jag ringde han för information. Frågade om han kunde hjälpa mig att skynda på operationen. Han sa att jag skulle kontakta en privat klinik i sthlm och sedan be min läkare att göra så jag opereras där. Så ringde den bra klinik i sthlm, de ska ringa upp mig imorgon kl 10.45, kom bara till återuppringning.

När jag sedan pratade med Tomas hade han ringt till en annan doktor som är specialist på allt inom leder, knä, korsband etc i Uppsala och han hade sagt att han skulle fixa en operation till mig så snart som möjligt. Så ska ringa han imorgon, så ska han hjälpa mig hur jag ska gå tillväga.

Är glad över att jag ska slippa vänta i månader för att bli opererad vilket jag annars säkerligen hade fått gjort. Det är tur man har lite kontakter!

Vill komma igång med MMA och tävla snarast möjligt och gör allt för att nå dit!
Kommentarer
Postat av: Lillian

MEEH!! Vadå inte akut? Du tävlar ju.. Är han dum eller? Skönt att Tomas fixade en doktor till dig iaf :)

2009-08-26 @ 21:51:16
URL: http://lilliano.blogg.se/
Postat av: Lillian

Haha. Jag tjatar aldrig, Jag lär honom bara hur han inte ska göra.

2009-08-27 @ 23:41:39
Postat av: Lillian

Haha, nej du. Verkligen inte ;)

2009-08-30 @ 17:53:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0